Beleidsplan


BELEIDSPLAN HondenBrokkenMakers 2016

“niets doen is geen optie”

 

HBM bouwde DoggyLand: nieuwe, veilige, hygiënische, overdekte kennels die bestand zijn tegen de vaak extreme weersomstandigheden: hete zomers, koude winters. Quarantainekennels, een ruimte waar gesteriliseerde/geopereerde of zieke honden kunnen herstellen, een wasruimte, een socialisatiegedeelte, een puppenruimte (PuppyLand), een ienieminie ruimte: PoopyLand, voor de senioren is er KukidentLand, er is  een hondenzwembadje en een kleine honden'speeltuin' voor de broodnodige beweging, afleiding en socialisatie. Daarnaast is er een kleinschalig hondenpension - voor de Roemeense hondeneigenaren die wèl om hun hond geven en op vakantie gaan, of op zakenreis. Ja, die zijn er echt; de eerste hebben zich al gemeld. Dat wordt ooit DoggyLand Pension. Ook krijgen andere rescuers de kans hun dieren tijdelijk bij ons onder te brengen, op voorwaarde dat ze bereid zijn om te helpen met de tijdrovende dagelijkse verzorging.

 

Nieuwbouw heeft een vergunning nodig en die krijgen we niet – er staat een electriciteitspaal op onze grond die dat verhindert. Daarom hebben we drie afgeschreven stadsbussen aangeschaft, die we zullen renoveren tot opslag en quarantaine kennels. Sinds december 2015 hebben we een bescheiden hoeveelheid stroom – een geweldige verbetering! Zonnepanelen staan nog op de verlanglijst en ondanks de bestemming van ons stuk grond blijven we proberen om toestemming te krijgen om te bouwen, in steen. 

De inrichting en de voorzieningen gaan we met HBM realiseren. Verwacht van ons: loterijen, veilingen, buikdansacts, inzamelingsacties, concerten, sportieve evenementen, meet & greets, etentjes, webshopartikelen  en heel veel mogelijkheden om van alles te sponsoren: kennels, hondenhokken,  naambordjes, hondjes....... maar vooral heel veel informatie en heel veel transparantie.

Wij zijn allemaal HondenBrokkenMakers en we willen trots kunnen zijn op DoggyLand.

 

Wie doen het werk in Roemenië en in Nederland?


Alexandra Manolache en Radu Ionescu werken vanaf het begin in DoggyLand. Radu had een kantoorbaan en heeft ouderschapsverlof opgenomen, tegen 70% van zijn salaris. De overige 30% werd door HondenBrokkenMakers aangevuld. Hij had daardoor tijd om het shelter te helpen opbouwen, tot medio september 2016. Alex had haar kantoorbaan tijdens haar zwangerschap opgezegd en kreeg nog een aantal maanden een kleine uitkering. In 2015 werd ook gestart met het pensiongedeelte; andere rescuers konden vanaf dat moment hun honden en katten tijdelijk bij ons onderbrengen. De opbrengst daarvan was van meet af aan bestemd voor Alex en Radu, om zodoende een eigen inkomen te kunnen verwerven. Tot dit voldoende opbracht, heeft HBM hun inkomen uiteraard aangevuld. Verder werkt Viorica (van onbestemde leeftijd…) elke dag een aantal uren in DoggyLand. Zij woont pal aan de overkant van het shelter, voert 's morgens en 's middags en maakt de kennels schoon. Daarmee verdient ze inmiddels 125 euro per maand, waar ze heel blij mee is. Cristina is begonnen als vrijwilligster en is vervolgens fulltime komen werken, vijf dagen per week. Zij verdient gemiddeld 225 euro per maand en we betalen haar buskaart, omdat ze in Constanta woont. Cristina is allround, klein maar sterk, werkt hard en is erg goed in het socialiseren van de honden die angstig zijn. Haar droom is om op een dag hondentrainer te worden.

 

Stichting HondenBrokkenMakers bestaat uit twee mensen, Erna Verveer (zelfstandig ondernemer) en Karine de Potter (piloot). Zij worden niet betaald voor hun tijd en inzet. Alle onkosten worden uit eigen zak betaald.


Waarom is HBM hier zo intensief mee bezig?


Onze doelstelling is om zoveel mogelijk straathonden te steriliseren en daarbij is het noodzakelijk om te focussen op een afgebakend gebied, zodat het gewenste resultaat kan worden behaald en ook meetbaar is. Overal een paar honden steriliseren is minder effectief dan geconcentreerd op grote schaal.

In overleg met de burgemeester van het stadje zullen wij in de komende zes tot tien jaar de naar schatting 1.200 zwerfhonden in het stadje Techirghiol aan de Zwarte Zee steriliseren om op deze manier de aantallen drastisch terug te dringen en het contract met de hondenvangers, die gevraagd en ongevraagd honden vangen en doden à 65 euro per stuk, overbodig te maken.

De nieuwe burgemeester heeft ons shelter bezocht en heeft zijn 'passieve medewerking' toegezegd, hetgeen met de huidige wetgeving in Roemenië al heel wat is. Daarnaast wordt de plaatselijke bevolking in de gelegenheid gesteld om hun hond gratis te laten steriliseren en te chippen, om dumping van ongewenste nestjes tegen te gaan. Over een aantal jaren moet de straathond geen normaal beeld meer zijn, maar een uitzondering, waarmee het probleem beheersbaar wordt en het dierenleed te managen.
We maken dit bekend met grote banners die over de hoofdstraten hangen (dit verzorgt de burgemeester vanuit het stadhuis) en door het uitdelen van vouchers, waardebonnen die recht geven op een gratis sterilisatie.

Naast steriliseren blijven wij de honden die er al zijn, zo goed mogelijk helpen en verzorgen: uiteraard met voer en medische zorg, maar waar mogelijk ook met een 'gouden mand'.

Een deel van de honden is ondergebracht in DoggyLand, een deel leeft op straat en worden door ons de 'outsiders' genoemd. Ook deze honden worden gevoerd, ontwormd en geënt en gaan als er plek is en ze niet agressief zijn, uiteindelijk naar binnen, in DoggyLand.

 

Hoe kun je helpen?


Er is altijd geld nodig. Zonder geld kunnen we niets, zo simpel is het.

Iedereen die wil helpen, in Nederland of in Roemenië, wordt uitgenodigd om een donatie te doen of om een mail te sturen aan info@hondenbrokkenmakers.nl met een plan, een voorstel, een idee, een aanbod. Laat ons maar horen welke talenten je hebt.

Het feit dat wij altijd op een positieve en transparante manier laten zien wat we doen, maakt dat onze Facebookpagina heel veel mensen bereikt, waardoor het ook voor het bedrijfsleven interessant kan zijn om ons te steunen. Uiteraard staat daar gepaste exposure tegenover. Sinds februari 2015 mogen wij rekenen op de warme steun van Tineke Schouten, die ons als ambassadrice met veel liefde helpt.

In 2016 hebben wij Breath Foundation ontmoet, een Nederlandse stichting die een kinderdorp in Techirghiol draait voor lichamelijk en/of geestelijk gehandicapte straatkinderen. Nico de Borst is ondernemer in Capelle aan den IJssel en is verheugd dat wij onze krachten kunnen bundelen. Samenwerking is mogelijk op vele terreinen: inzameling goederen, delen van transportkosten, verzorgen van educatie van de jeugd met betrekking tot straathonden.
Met het grote bereik van HondenBrokkenMakers kan Breath 'meeliften'.


BelastingDienst ANBI

 
Onze stichting heeft het ANBI keurmerk: een algemeen nut beogende instelling, oftewel een door de Belastingdienst erkend goed doel. Om die erkenning te krijgen moet aan een aantal eisen worden voldaan. Die eisen zijn: geen winstoogmerk, voor 90% het algemeen belang dienen en een onafhankelijk bestuur hebben. Er moet ook een redelijke verhouding zijn tussen de kosten voor het verwerven van schenkingen en het beheer van de gelden.
Kort gezegd: u weet dat een stichting betrouwbaar is als het een ANBI stichting is.