Beleidsplan

BELEIDSPLAN HondenBrokkenMakers


“niets doen is geen optie”


HBM kocht DoggyWorld in april 2017: een voormalige veeboerderij in Topraisar waar koeien en kippen werden gehouden, op bijna 7.000 vierkante meter grond.
We bouwden veilige, hygiënische, overdekte kennels die bestand zijn tegen de vaak extreme weersomstandigheden: hete zomers, koude winters. Quarantainekennels, een ruimte waar gesteriliseerde/geopereerde of zieke honden kunnen herstellen, een wasruimte met een warme douche, speelplaatsen met zand of gras. Er zijn in de zomer in elke kennel zwembadjes aanwezig en er is een indoor speeltuin annex trainingsruimte voor beweging, afleiding en socialisatie. Veel kennels zijn verrijdbaar, waardoor de beschikbare ruimte optimaal kan worden benut en ook het schoonmaken sneller en eenvoudiger kan gebeuren.

Er komt een hondenpension - voor de Roemeense hondeneigenaren die wèl om hun hond geven en op vakantie willen, of op zakenreis. Ook krijgen Roemeense rescuers de kans hun dieren tijdelijk bij ons onder te brengen, in afwachting van hun reis naar een adoptant.
Hetzelfde geldt voor katten – enorm veel dieren kunnen worden gered, maar de accommodatie is altijd een probleem en die kunnen we bieden op de farm. Met de opbrengst daarvan worden de kosten gedekt.


Wie doen het werk in Roemenië en in Nederland?

Het werk wordt uitgevoerd door lokale mensen. Daarnaast is er een samenwerking opgezet met een weeshuis in een nabij gelegen stadje voor kinderen met een handicap: stichting Breath Romania. Zij vinden op de farm onder begeleiding van volwassen vrijwilligers een zinvolle dagbesteding door een deel van de verzorgingstaken op zich te nemen. Ze vinden het fantastisch en het is ook heel goed voor de socialisatie van de honden en katten die bij ons verblijven.
Zie ook Breath Sparta Foundation.
 

Het bestuur van Stichting HondenBrokkenMakers bestaat uit twee mensen: Erna Verveer (zelfstandig ondernemer) en Karine de Potter (piloot). Zij worden niet betaald voor hun tijd en inzet. Alle onkosten / reiskosten worden uit eigen zak betaald.


Waarom is HBM hier zo intensief mee bezig?

Onze doelstelling is om zoveel mogelijk straathonden te steriliseren en daarbij focussen we op een afgebakend gebied, zodat het gewenste resultaat kan worden behaald en vooral ook meetbaar is. Overal een paar honden steriliseren is minder effectief en vooral minder zichtbaar dan geconcentreerd en op grote schaal. Op deze manier worden de aantallen drastisch teruggedrongen en worden contracten tussen de gemeenten en de hondenvangers, die honden vangen en doden à 65 euro per stuk, overbodig. De plaatselijke bevolking mag altijd hun hond(en) gratis laten steriliseren door HondenBrokkenMakers, om dumping van ongewenste nestjes tegen te gaan.

We maken dit bekend met banners, met vouchers (waardebonnen) die recht geven op een gratis sterilisatie, met flyers, oproepen via Facebook en met mond tot mond reclame. De sterilisaties worden deskundig uitgevoerd door Roemeense dierenartsen, die ons daarvoor slechts 20 euro per hond in rekening brengen.


Over een aantal jaren moet de straathond geen normaal beeld meer zijn, maar een uitzondering, waarmee het probleem beheersbaar wordt en het dierenleed te managen.


Naast steriliseren blijven wij de honden die er al zijn, zo goed mogelijk helpen en verzorgen: uiteraard met voer en medische zorg, maar waar mogelijk ook met een 'gouden mand'.


Een deel van de honden (gemiddeld 50)  is ondergebracht in HBM DoggyWorld; een deel leeft op straat, de zogenaamde outsiders. Ook deze honden worden gesteriliseerd, gevoerd, ontwormd en geënt, maar worden doorgaans niet ter adoptie gesteld.Hoe kun je helpen?

Er is altijd geld nodig. Zonder geld kunnen we niets - zo simpel is het.

Iedereen die wil helpen, in Nederland of in Roemenië op de farm, wordt uitgenodigd om een donatie te doen of om een mail te sturen aan info@hondenbrokkenmakers.nl met een plan, een voorstel, een idee, een aanbod. Zie ook vrijwilligerswerk op de farm.


Het feit dat wij altijd op een positieve en transparante manier laten zien wat we doen, maakt dat onze Facebookpagina heel veel mensen bereikt, waardoor het ook voor het bedrijfsleven interessant kan zijn om ons te steunen. Uiteraard staat daar gepaste exposure tegenover. Sinds februari 2015 mogen wij rekenen op de warme steun van cabaretière  Tineke Schouten, die ons als ambassadrice met veel liefde helpt.


Belastingdienst / ANBI

Onze stichting heeft het ANBI keurmerk: ANBI staat voor ‘algemeen nut beogende instelling’ oftewel een door de Belastingdienst gecontroleerd en erkend goed doel. Om die erkenning te krijgen moet aan een aantal eisen worden voldaan. Die eisen zijn: geen winstoogmerk, voor 90% het algemeen belang dienen en een onafhankelijk bestuur hebben. Er moet ook een redelijke verhouding zijn tussen de kosten voor het verwerven van schenkingen en het beheer van de gelden.

Kort gezegd: u weet dat een stichting betrouwbaar is als het een ANBI stichting is.