Adoptie
 


ADOPTIE ALBUMAdopteren....... een feest voor mens en hond.


Elke hond heeft recht op een liefdevol thuis.

Toch is het niet onze voornaamste doelstelling en het is een utopie om te denken dat je voor alle honden een mandje kunt vinden. De aantallen zijn gewoon te groot. We zouden daarom graag alle straathonden willen steriliseren, omdat dat de enige humane manier is om hun leven te verbeteren: de enorme aantallen terugdringen en daarmee het leven van de resterende honden aanmerkelijk verbeteren.

Maar de honden die er al zijn, willen we natuurlijk niet aan hun lot overlaten.....

Dus vind je onze stichting regelmatig in de aankomsthal van Schiphol, om daar een aantal geluksvogels over te dragen aan hun nieuwe familie.

 

Overweeg je ook adoptie?


Volg dan onze Facebook pagina HondenBrokkenMakers, die dagelijks wordt bijgewerkt en altijd actueel is.

Mail ons gerust als je op zoek bent en graag advies wilt. We helpen je graag.

 

Wij hanteren de volgende procedure:


Eerst wordt er een vragenlijst per mail gestuurd met het verzoek die in te vullen. Als daar vragen over zijn, beantwoorden we die natuurlijk direct. Vervolgens wordt er altijd een afspraak gemaakt bij jullie thuis, om te kijken waar de hond zou komen te wonen. Over en weer is het ook fijn om elkaar “in het echt” te leren kennen. We horen graag wat jullie verwachtingen zijn van de hond en van ons als stichting. Het moet voor iedereen "goed" voelen, anders houdt alles op.

 

Zijn er meerdere geschikte kandidaten, dan moet worden ingeschat welk baasje het beste is voor de hond. Dat is niet altijd leuk, want dat betekent dat we mensen moeten teleurstellen. Toch kan iedereen zich daar goed in vinden, in de praktijk; iedereen wil als het goed is, het beste voor de hond. Voor de ene hond is dat bijvoorbeeld wonen bij een hondenmaatje, voor de ander is dat samen met katten, of juist het rijk alleen hebben. Wij gaan altijd uit van het belang van de hond.

Staan alle lichten op groen, dan wordt de hond gereserveerd en gaan we een vlucht voor hem regelen.

 

Adoptiecontract


Er wordt altijd een adoptiecontract opgemaakt, met het oogmerk om de hond zo goed mogelijk te beschermen. Je koopt dus geen hond, maar adopteert hem.

Wat is het verschil?

Mochten zich onverhoopt onvoorziene omstandigheden voordoen, dan vinden wij het belangrijk dat de hond niet in een asiel belandt, maar terugkomt naar de stichting, waarna we in goed overleg een nieuw baasje kunnen zoeken. Ook moeten pups in de toekomst nog gesteriliseerd worden in Nederland; daar zijn ze op het moment van adoptie nog te jong voor uiteraard, anders zou dat al in het buitenland gebeuren. Jammer, want daar is het veel goedkoper dan hier. Die kosten van sterilisatie in Nederland komen voor rekening van de adoptant. Ook dat staat in het adoptiecontract.

Is dat allemaal geregeld, dan staat niets meer in de weg en wordt het een hopelijk lang en gelukkig hondenleven!

 

Adoptiefee


De adoptiefee is een vast bedrag van 290 euro. Dat is niet helemaal kostendekkend, soms bij lange na niet, maar het tekort wordt door onze stichting bijgelegd. 

Voor dit bedrag wordt elke hond:

- gechipt,

- uitgebreid gevaccineerd,

- ontwormd,

- ontvlooid,

- ontluisd

- krijgt extra vitamines in pastavorm, vanwege zijn slechte start.

- Hij wordt getest op vijf veel voorkomende hondenziektes, preventief.

Zo nodig wordt hij direct behandeld.

- Hij wordt er van gevoed.

- De huur van de kennel in het shelter en het verblijf bij de dierenkliniek wordt er van betaald.

- Hij krijgt uiteraard een paspoort.

- De chip wordt door ons geregistreerd op naam van de adoptant, bij de databank in Nederland of België. De adoptant ontvangt bovendien een met naam en telefoonnummer gegraveerde penning van de databank. (totale kosten 15 euro)

- dan nog het (lucht)transport van de lege vliegbenches van Amsterdam naar Boekarest, het transport over de weg van Boekarest naar Constanta en het vervoer van de hond van Constanta naar de luchthaven in Boekarest.

Er wordt altijd gevlogen met KLM: kosten 100 euro per hond, mits er een vluchtbegeleider is met een betaald ticket. Er zijn wel prijsvechters, maar die nemen geen dieren mee.

De benches zelf krijgen we soms gedoneerd, maar anders moeten die worden aangeschaft – ze gaan wel eens stuk tijdens het transport.

Dit alles is in de 290 euro begrepen. Je ziet dus dat dat niet overdreven veel is… er moet echt geld bij, zeker als een hond ook nog medische hulp of een operatie nodig heeft (gehad). Maar we proberen het betaalbaar te houden en op die manier zo veel mogelijk honden te helpen.

We maken het adoptiebedrag over naar het shelter in Roemenië.

Alle kosten voor brandstof, huisbezoeken, evenementen, luchthavenbegeleiding, nazorg, porti, drukwerk en inzamelen gedoneerde goederen worden door de bestuursleden uit eigen zak betaald – elke euro die wij ontvangen, gaat naar de honden.

GPS tracker


Ontsnappen, zeker kort na aankomst in Nederland, is een nachtmerrie. Voorkomen is het beste, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elke adoptant krijgt daarom van ons een GPS band in bruikleen. Met dit zendertje en een app op je telefoon zie je tot op drie meter nauwkeurig waar de hond gebleven is. We vragen een borg van 100 euro (kostprijs) en als je na een maand zeker weet dat jouw hond niet ontsnapt, ook niet als hij schrikt,  mag je hem terugsturen en krijg je de borg volledig terug. Behoud je de band langer dan een maand, dan krijg je per (gedeelte van) elke extra maand 10 euro minder terug. De kosten van het abonnement van de app zijn voor rekening van de adoptant. Een luttel bedrag dat ontzettend veel stress voorkomt. Want moeten gaan zoeken naar een hond die de weg naar huis niet weet, is verschrikkelijk.

 

Naar huis


De adoptant wordt gevraagd naar Schiphol te komen (danwel naar het huis van de fosterfamilie) en daar vindt de overdracht plaats van de hond, plus het paspoort. Bij de aankomst op de luchthaven is er altijd iemand van onze stichting aanwezig om de overdracht vlekkeloos te laten verlopen (en om zelf mee te genieten...).

Foto’s van aankomsten vind je regelmatig op onze Facebook pagina.

Daarna kun je altijd bij ons terecht met vragen en verhalen – we houden heel graag contact om te horen hoe het gaat.


Kinderen onder de zes jaar


We plaatsen geen honden bij kinderen onder de zes jaar - uit voorzorg. De meeste honden hebben op straat slechte ervaringen opgedaan met mensen en niet zelden met kinderen: er zijn stenen naar ze gegooid, ze zijn geslagen of geschopt. Dat is redelijk normaal in Roemenië. Wij kennen het verleden van de honden die wij plaatsen, niet en we weten dus niet wat een hond heeft meegemaakt. Veel ouders zijn heel verantwoordelijk, maar veel ouders zijn dat ook niet. Maar hoe beoordeel je dat? Wij kennen de adoptanten niet persoonlijk en dan is het dus een kwestie van min of meer er op vertrouwen dat ze hun kinderen altijd goed in de gaten houden en de grenzen aangeven. Ja, maar mijn kindjes zijn gewend aan honden, horen we nog al eens. Super! Maar kindjes hebben vriendjes en vriendinnetjes van dezelfde leeftijd die -letterlijk- over de vloer komen - zijn die ook gewend aan honden? Zijn die ook zo opgevoed dat ze dieren respecteren? 
Stel je voor dat een kindje gebeten wordt - op die leeftijd zitten ze altijd met hun gezicht vlak bij de hond, ook nog. Wij voelen ons als stichting verantwoordelijk en zullen daarnaast de hond waarschijnlijk terugkrijgen met een stempel van "agressie" terwijl het helemaal niet aan de hond hoeft te hebben gelegen. Daarnaast heb je als stichting meteen de naam dat je valse honden ter adoptie aanbiedt. Zeker via Facebook nemen mensen geen blad voor de mond en roepen de vreselijkste dingen, zonder ook maar iets van de achtergrond te kennen.
Wij gaan uit van wat het beste is voor de hond en dus sluiten we zoveel mogelijk risico's uit. Pups en kleine hondjes zijn uiteraard net knuffelbeesten en worden dan ook wel eens zo behandeld, en dat willen we niet. 
Enerzijds dus bescherming van kindjes, anderzijds bescherming van onze honden.

 

Het aantal adopties houden we bewust beperkt – zoals gezegd, we focussen ons op steriliseren, aangezien dat de enige echte oplossing is van het straathondenprobleem. Maar lang niet alle honden kunnen zich redden op straat, en voor hen willen we er ook zijn.

 Privacy

Over adoptie-aanvragen wordt uitsluitend per mail en per telefoon gecommuniceerd, nooit via Facebook; dit ter bescherming van de privacy en ook om de kansen van een hond op adoptie niet onnodig in gevaar te brengen. We vragen kandidaat-adoptanten hier ook rekening mee te houden.