HBM Farm DoggyWorld

Stichting HondenBrokkenMakers steriliseert al sinds 2012 straathonden in de provincie Constanta aan de Zwarte Zee, om de aantallen en daarmee het dierenleed drastisch terug te dringen. Ook worden gewonde honden geholpen en worden straathonden gevoerd en gedrenkt. Hiervoor werd samengewerkt met diverse lokale rescuers en dierenartsen. Om efficiënter te kunnen werken met een hogere kwaliteit en om meer vrijwilligers in te kunnen zetten werd een eigen locatie noodzakelijk.

Op 1 april 2017 werd een voormalige koeienfarm in Topraisar aangekocht, dankzij 100 mensen die bereid waren om elk een bedrag van 1.000 euro uit te lenen. 
Deze farm werd verbouwd tot hondenopvang. Het dak en de elektra werden compleet vernieuwd, er kwamen zelf ontworpen rolkennels en vaste kennels,  speelplaatsen met zand of gras en er werden héél veel hekken en sluizen geplaatst.

De HBM farm heeft een opvangcapaciteit van 50 honden en staat op 7.000 vierkante meter eigen grond, met een schuur van 70 meter lang. Er is ook een eenvoudig woonhuis, het ‘Farmhuis’ met twee slaapkamers waar vrijwilligers zonder kosten kunnen logeren. Een bijgebouwtje op het erf is ingericht als bescheiden kliniek, waar dierenartsen kunnen steriliseren. Hier is vloerverwarming aangelegd zodat zieke of gewonde honden hier ook in de winter comfortabel kunnen herstellen. Vrijwilligers komen regelmatig één of twee weken helpen en ervaren dan zelf wat HondenBrokkenMakers doet. Hun inzet wordt enorm gewaardeerd; het is ondanks de narigheid die je ook ziet, ontzettend fijn werk en velen komen dan ook graag opnieuw naar de farm. 

De opvangcapaciteit van 50 honden was al heel snel bereikt omdat er massaal pups en volwassen honden, al dan niet gewond, werden gedumpt. Ze werden ‘s nachts achtergelaten in kartonnen dozen  voor onze poort, of zelfs zonder pardon over de hekken gegooid. Vrijwel alle pups die binnenkwamen hadden parvo. Het dumpen is drastisch afgenomen; het effect van de doorlopende sterilisatiecampagne is duidelijk merkbaar. Maar het probleem is nog lang niet opgelost; de mentaliteit moet veranderen en educatie is dringend noodzakelijk.  

Topraisar ligt ongeveer 20 kilometer verwijderd van de Zwarte Zee en ligt 40 km van de grens met Bulgarije. Techirghiol ligt op 12 km en heeft grote aantrekkingskracht op toeristen vanwege het meer met geneeskrachtige modder. Constanta is een wereldstad met een zeer grote haven, op 25 km afstand van de farm.
Om er te komen vlieg je in 2,5 uur van Amsterdam naar Boekarest en vervolgens neem je de bus naar Constanta. Deze rit duurt drie uren. Van Constanta naar Topraisar is het dan nog zo’n drie kwartier per auto. 

kaart-roemenie