Sterilisatiecampagne HBM non-stop

HondenBrokkenMakers biedt een doorlopende sterilisatiecampagne aan voor inwoners van Topraisar en de omliggende dorpjes, Biruinta, Movilitsa en Potarnichea.
Hoe werkt dat?
Bewoners bellen de HBM Spay Lijn: 0747 62 62 62 en krijgen dan meteen een van de Roemeense dierenartsen aan de lijn waar we mee samenwerken. Er wordt een afspraak gemaakt en vervolgens worden zowel reutjes als teefjes gesteriliseerd / gecastreerd. De eigenaar moet zich identificeren en krijgt zijn hond, op kosten van HBM ontvlooid, gechipt en geregistreerd, weer mee terug. Ook krijgt hij een gezondheidsboekje mee. De dierenartsen vragen de eigenaren om na twee weken terug te komen om de hechtingen te verwijderen. Daarbij worden tegen gereduceerd tarief vaccinaties aangeboden, deels gesponsord door HBM. Ook wordt de hond ontvlooid en ontwormd. De eigenaren voldoen hiermee aan de Roemeense wetgeving. 

Van tijd tot tijd gaan de dierenartsen een dagdeel op pad en halen honden zonder eigenaar of agressieve honden met behulp van een blaaspijp met verdovingspijltje van straat, uit een tuin of uit de velden. Deze worden  direct gesteriliseerd en ontvlooid en voorzien van een  plastic oortag, zodat gemakkelijk te zien is of ze al gesteriliseerd zijn. Als ze goed zijn bijgekomen uit de narcose worden ze teruggebracht naar hun eigen gebied. Hier kunnen ze zich doorgaans zelf redden en met hun aanwezigheid wordt voorkomen dat nieuwe, niet gesteriliseerde honden het gebied overnemen. Verdoven is kostbaar en mag alleen door een dierenarts worden uitgevoerd. Deze moet immers het gewicht van de hond op afstand inschatten om de juiste dosis te kunnen bepalen. 

Via social media en flyers die regelmatig worden verspreid, worden de inwoners geïnformeerd over de mogelijkheden om hun honden gratis te laten steriliseren en chippen. 

Donaties voor sterilisaties zijn altijd zeer welkom. De kraan moet dicht! 
Een sterilisatie kost tussen de 30 en 50 euro, afhankelijk van het formaat van de hond, reu of teef en de benodigde hoeveelheid verdovingsvloeistof. 

HBM zegt nooit NEE tegen een SPAY! 

*spay: sterilisatie

IMG-1632
spay-1